ATT KÖPA GITARR – 3 FÖRSLAG

Att köpa gitarr kan vara ett svårt beslut och det är inget man vill förhasta sig med. Vilket märke man bör välja grundar sig i flera faktorer, bland annat vilken genre man tänkt spela och vilken budget man har. I den här texten kan man lära sig mer om 3 välkända gitarrmärken, för att bättre kunna välja.

Fender

Fender är ett av de mest kända gitarrmärkena som finns på marknaden idag. Många virtuoser har använt eller använder sig av Fender, bland annat Jimi Hendrix, Eric Clapton och Steve Ray Vaughan. Fender lämpar sig bäst, enligt de flesta, för blues och klassisk rock.

Gitarrmärket används visserligen mycket i pop, poprock och country också, men det mest karaktäristiska Fenderljudet hör man ofta i just blues eller klassisk rock. Fender är ett bra allroundgitarrmärke och funkar till många genrer, dock rekommenderas den inte till den som vill spela tyngre metal.

Gibson

Gibson anses ibland vara lite ”rockigare” än fender och används oftare i lite hårdare genrer. Exempel på gitarrister som använder Gibson är Ace Frehley från Kiss och Slash från Guns ’n’ Roses. Den mest tongivande gitarristen som använt Gibson är dock kanske Jimmy Page från Led Zeppelin. Även om både Gibson och Fender är väldigt populära märken inom just rocken, är Gibson mer sällsynt inom blues och country än vad Fender är. Gibson rekommenderas till gitarristen som är inställd på främst på rock.

Ibanez

Ibanez är ett annat välkänt märke. Till skillnad från Gibson och Fender är Ibanez betydligt vanligare inom tyngre metal. Ibanez ses ofta hos gitarrister som ”shreddar”, det vill säga spelar snabbt, om man ska förenkla det. Det här märket är känt för att ha bra tryck i mickarna och rekommenderas främst till den som vill spela tyngre metal.