Att välja objektiv för porträttfotografering

Ett av de vanligaste uppdragen man kan få som yrkes- eller hobbyfotograf är att ta porträtt. Det är en rolig och hedervärd uppgift att få, då många känner ett visst motstånd mot att få sitt porträtt fotograferat. Meningen ”jag blir aldrig bra på bild” har man ofta hört många gånger från olika håll. Men hur ska man tänka som fotograf, och vilket objektiv bör man ha förberett på kameran?

Det självklara valet, ett fast normalobjektiv
Som fotograf vill man så snart som möjligt kunna säga till sin kund att man nu redan tagit jättevackra bilder. Att ta bra bilder från början inger en trygghet hos fotomodellen, hon eller han kommer att våga slappna av mer. Långsamt på det viset bygger man upp en relation mellan modell och fotograf, vilket i sin tur ger möjlighet att få fånga än bättre bilder under fotograferingsstunden. Av den anledningen är det bra att börja med ett objektiv man kan lita på, ett ljusstarkt fast normalobjektiv.

Ett fast 50mm objektiv kan till ett mer prisvärt alternativ fånga in mer ljus än låt säga ett zoomobjektiv inställt på 50mm. Ljustillgången är helt avgörande för bildens skärpa. Särskilt om fotograferingen sker inomhus i befintligt ljus är det extra viktigt att använda sig av ett ljusstarkt objektiv.

Vill man få en vacker bokeh, dvs en suddig bakgrund bakom modellen, ska man använda en så stor bländare som möjligt. Detta resultat är ofta lättare att uppnå på ett fast normalobjektiv.

Som fotograf vill man inte hamna i en situation där man upptäcker att bilderna man tar blir suddiga. Medan man besviket ändrar på kamerans inställningar uppfattar modellen att något inte blir bra och hon eller han kommer bli än mer stel och obekväm. Det är därför bra att vänta till man fått ett större antal bra bilder innan man experimenterar med andra typer av objektiv.